25 Ocak 2014 Cumartesi

Peynirli Ispanak Böreği Tarifi

peynirli-ispanak-boregi-1Ispanağın faydaları saymakla bitmez: A, C, E veB grubu vitaminleri iledemir, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından oldukça zengin bir besindir. Vücudun dayanıklılığını arttırır ve vücuda kuvvet verir.  Zihni kuvvetlendirir. Yaşlılığa bağlı öğrenme güçlüklerini giderir. Ispanak, kansızlığa iyi gelir. Görme bozukluklarına iyi gelir. Hamilelere ve doğacak çocuğa güç verir. Sakinlik verir. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Hemoroide yani basura iyi gelir. Yara ve yanıkların iyileşmelerini hızlandırır. Kemikleri ve dişleri güçlendirir. Diş çürümelerini önler. Kolesterolü düşürür. Şeker hastalarına yararlıdır. Bunca faydası varken ıspanak tüketmemek tabi ki de olmaz.

Malzemeler:
  • 1 kg ıspanak
  • 3 soğan
  • 100 gr sert beyaz peynir
  • 1 kg yufka
  • 4 yumurta
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 2 çay bardağı zeytinyağı
  • yeteri kadar su
  • tuz, karabiber

Hazırlanışı: Büyük bir kaba iyice su dolduralım. Yıkadığımız ıspanağı su doldurduğumuz kaba koyup 1 çorba kaşığı tuz ekleyelim ki ıspanaktaki kumlar suyun dibine dalsın. Ispanakları iyice yıkadıktan sonra süzüp ince ince doğrayalım. Geniş bir tavaya zeytin yağını ve ince doğradığımız soğanı koyup soğan altın sarısı oluncaya kadar kavuralım. Sonra ıspanağı ekleyelim. Ispanak suyunu emene kadar ve diriliğini yitirene kadar kavuralım. Daha sonra tavayı ateşten alıp peyniri ıspanağın üzerine ufalayarak karıştıralım. Karışımın tuzuna bakıp eksikse tuz ekleyelim. Biraz da karabiber ekleyip geniş bir kaseye yumurtaları kırarak çırpalım. Yoğurdu da ekleyerek çırpmaya devam edelim. 1,5 çay bardağı zeytin yağını koyalım. Bir yandan karıştırarak diğer yandan da azar azar su ekleyelim. Karışım ayran kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edelim. Geniş fırın tepsinizi yağlayalım. Yufkayı tepsiye serelim. Hazırladığımız karışımı yufkanın her yerine yayarak sürelim. Ispanakları da eşit bir şekilde yayalım. Sonra tekrar yufkayı serelim ve üzerine malzemeyi ince ve eşit bir şekilde yayalım. Aynı işlemi yufkalar bitene kadar devam ettirelim. Daha sonra en üstteki yufkanın üzerine yumurtalı karışımdan sürerek 220 derecelik fırında pişirelim. Peynirli ıspanak böreği lezzetli bir şekilde hazır! Şimdi ılık veya soğuk olarak servis yapabiliriz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder